logo

On Air 08:00 - 10:00

Πνίξτε τον φουνταριστό

ΘΑΝΑΗΛΑΚΗΣ, ΤΣΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

«Δεν έχουμε πει ότι θα φύγουμε, έχουμε ήδη απευθυνθεί σε FIFA και UEFA»

gavalas

Ο διευθυντής επικοινωνίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Γαβαλάς μίλησε στον Sport24 Radio 103,3 και την εκπομπή «Μπαλαδέρος» με τους Διονύση Βερβελέ, Κώστα Γουλή και Κώστα Τσίλη για την επιστολή των «ερυθρόλευκων» στον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και όσα ζητούν. Αναλυτικά οι δηλώσεις του. 

Για την επιστολή στον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Αυγενάκη: «Κινηθήκαμε θεσμικά και καταθέσαμε την επιστολή στον υφυπουργό Αθλητισμού, διότι είναι ο θεματοφύλακας του Αθλητισμού και φυσικά του ποδοσφαίρου. Ήταν το έσχατο μέσο μας. Εδώ και τρία χρόνια ζητάμε, ακόμα και με εξώδικα, από την ομοσπονδία τα οικονομικά στοιχεία της και θα ήθελα να σας πω ότι δεν έχουμε λάβει τίποτα μέχρι τώρα. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός συμμετέχει στα ετήσια έσοδα της ομοσπονδίας από τις δραστηριότητες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου σε ποσοστό που φτάνει το 40%. Σε ετήσια βάση η ομοσπονδία εισπράττει από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο ποσό που ξεπερνάει τα δέκα εκατομμύρια ευρώ. Τα τέσσερα προέρχονται από τον Ολυμπιακό. Είναι ποσοστά από τις πωλήσεις ποδοσφαιριστών στο εξωτερικό, από συμβόλαια παικτών, πρόστιμα, τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων. Επαναλαμβάνω έχουμε ζητήσει επανειλημμένως να μας αποδοθεί ένα πόρισμα ελέγχου της διαχείρισης των ποσών που καταβάλουμε σε ετήσια βάση. Εννοείται πως τα χρήματα αυτά είναι υπέρ του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου και των εθνικών ομάδων, ωστόσο η νυν διοίκηση της ΕΠΟ αρνείται πεισματικά κάθε ενημέρωση και λειτουργεί με πλήρη αδιαφάνεια. Ξεκινώντας από αυτό γίνεται κατανοητό γιατί απευθυνθήκαμε στον υφυπουργό Αθλητισμού. Επαναλαμβάνω ήταν το έσχατο μέσο που χρησιμοποιήσαμε. Η Πολιτεία είναι αυτή που έκανε, κάνει και θα κάνει τον διαχειριστικό έλεγχο της ομοσπονδίας. Φαντάζομαι δεν υπάρχει αντίρρηση επ” αυτού».

Για τα ποσά που είχαν έρθει στη δημοσιότητα το προηγούμενο διάστημα: «Την τελευταία τριετία η ΕΠΟ έχει πολλαπλασιάσει το υπαλληλικό δυναμικό της με μαζικές προσλήψεις. Από το 2016 έως σήμερα έχει υπερδιπλάσιους υπαλλήλους. Αυτό το αποτέλεσμα της εκτόξευσης της μισθολογικής δαπάνης κατά δύο και πλέον εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το παρελθόν, έχει δημιουργήσει αύξηση του κόστους λειτουργίας της. Ξεπέρασε το 40% και δεν είναι τυχαίο ότι ζήτησε δάνειο από το εξωτερικό, από τη FIFA και την UEFA για να καλύψει τις βασικές ανάγκες της. Μάλιστα, έχει ενημερώσει με εσωτερική εγκύκλιο ότι έχει προχωρήσει σε αυτές τις δραστικές περικοπές, ακόμα και σε δραστηριότητες που είναι επιβεβλημένες για τις εθνικές ομάδες. Έχει ματαιώσει κάθε συνεδρίαση των επιτροπών της από την αρχή του έτους και ματαίωσε υποχρεωτικά σεμινάρια διαιτησίας για τους διαιτητές της πρώτης εθνικής κατηγορίας. Κατά την ταπεινή μου άποψη, η ματαίωση για οικονομικούς λόγους σεμιναρίων διαιτητών είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Υπάρχουν προγράμματα από τη FIFA και την UEFA που σε άλλες χώρες έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή γηπέδων, όπως στα Σκόπια και τη Βουλγαρία. Στην Ελλάδα δυστυχώς τα χρήματα δεν κατέληξαν εκεί αλλά κατέληξαν σε λειτουργικές δαπάνες και ειδικότερα στην κάλυψη της μισθοδοσίας. Σε περίοδο οικονομικής κρίσης υπάρχουν υπάλληλοι που έχουν μηνιαία αποζημίωση 7000 ευρώ. Έχουμε την πιο ακριβοπληρωμένη Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας. Και αφού μπαίνουμε σε αυτό το κεφάλαιο το VAR κοστίζει ένα σωρό χρήματα και Αποδεικνύεται ότι είναι ένα σύστημα προβληματικό κι ελλιπές αφού δεν έχει γραμμή οφσάιντ και δεν έχει goal line technology. Δεν έχει δύο βασικά στοιχεία που υπάρχουν στις προηγμένες ποδοσφαιρικά κοινωνίες. Επίσης, άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως Ολυμπιακός στην ελληνική εκδοχή του VAR είναι ότι δεν προβλέπεται αντίστοιχος παρατηρητής διαιτησίας VAR και δεν έχουν ανατεθεί στον παρατηρητή διαιτησίας καθήκοντα για την αξιολόγηση της απόδοσης του VAR. Επομένως ο Έλληνας διαιτητής που είναι στο VAR μπορεί να κάνει ό, τι θέλει χωρίς ν” αξιολογείται. Και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που αναδεικνύουμε και θυμίζω πως στην ελληνική εκδοχή του VAR ρητώς απαγορεύεται να μεταφερθούν από την ΚΕΔ στις ΠΑΕ οι διάλογοι των διαιτητών».

Για το αν οι ΠΑΕ μπορούν να πάρουν τους διαλόγους των διαιτητών με τους διαιτητές VAR και αν συμβαίνει στο εξωτερικό: «Στον πολιτισμένο ποδοσφαιρικά κόσμο, ναι, υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Για όλα αυτά που σας αναλύω γίνεται κατανοητό γιατί έχουμε απευθυνθεί στον υφυπουργό Αθλητισμού. Θέλω να σας ενημερώσω ότι έχουμε απευθυνθεί αρμοδίως στη FIFA και την UEFA, όπως ορίζει το καταστατικό της ομοσπονδίας και περιμένουμε τις απαντήσεις τους».

Για το αν συζητήθηκε να αποκτηθεί αυτή η έκδοση του VAR και το λόγο που αυτά τα προβλήματα δεν τέθηκαν το καλοκαίρι: «Εμείς τις θέσεις μας, τις έχουμε καταθέσει αρμοδίως, τόσο στη συνάντηση με τον υφυπουργό Αθλητισμό όσο και στη σύσκεψη της ΕΠΟ. Δεν έχουμε κρυφτεί. Το ερώτημα γίνεται σε λάθος άνθρωπο. Εμείς εντοπίσαμε τα προβλήματα και κινηθήκαμε αρμοδίως. Όλα αυτά τα κάνει ο Ολυμπιακός κι ενώ είναι ισχυρός. Το καλοκαίρι ο κ. Μαρινάκης έκανε μία επένδυση με πολύ καλούς παίκτες. Έφερε στην Ελλάδα παίκτες επιπέδου Βαλμπουενά και Σεμέδο. Ο Ολυμπιακός είναι ισχυρός εντός αγωνιστικών χώρων. Είναι η μόνη ελληνική ομάδα που μπήκε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ από το μονοπάτι των μη πρωταθλητών απέναντι σε ομάδες με μεγάλους προϋπολογισμούς. Έχουμε πολλά προβλήματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και ο καθένας πρέπει να αναλάβει ευθύνες του. Είναι τόσα ζητήματα που προσπαθώ να εξηγήσω στον κόσμο. Το κομμάτι της διαιτησίας δεν το έχουμε αγγίξει πλην από το κομμάτι του VAR. Oι αρμόδιοι γνωρίζουν το περιεχόμενο της επιστολής και κινηθούν αναλόγως».

Για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να φύγει από το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός αν δεν ικανοποιηθούν κάποια βασικά ερωτήματα του: «Είναι θέμα της διοίκησης οι κινήσεις της ΠΑΕ Ολυμπιακός, αλλά στο περιεχόμενο της επιστολής δεν λέμε ότι φεύγουμε από το Πρωτάθλημα».

Για τα υπόλοιπα θέματα: «Έχετε δει πως ο Ολυμπιακός κινείται κι εκτός αγωνιστικού χώρου. Αναφέρομαι στις δράσεις, στα παιχνίδια στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», την παρουσία της Μυρτούς στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, τη βράβευση που κάναμε στο μεγαλύτερο ηλικιακά κάτοχο εισιτηρίου διαρκείας κ. Χάσικο, τον Ντέιβιντ Μπλατ, στον Παραολυμπιονίκη μας Δημήτρη Αμπατζή πιο πρόσφατα και αυτή είναι η απόδειξη πως θέλουμε να κινηθούμε στο ελληνικό ποδόσφαιρο πριν από τη σέντρα. Θα δανειστώ τα λόγια του κ. Μαρινάκη μετά τη βράβευση του Δημήτρη Αμπατζή. Είπε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε δυνατές ανθρώπινες στιγμές που ζήσαμε για ακόμα μία φορά την περασμένη Κυριακή στο γήπεδό μας. Αυτό για το φινάλε της κουβέντα μας».

Για το ματς Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ που πλησιάζει και το κλίμα που καλλιεργείται: «Υπάρχει το ματς Πανιώνιος-Ολυμπιακός πρώτα. Προβλήματα υπάρχουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο και την καθημερινότητα μας. Το θέμα είναι πως θα τα προσεγγίσουμε και θα τα λύσουμε. Προσπαθούμε με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και κυρίως χρησιμοποιώντας ένα μονοπάτι που νομίζω είναι το σωστό, να λύσουμε όλα τα προβλήματα».

Ακούστε τη συνέντευξή του…