Notice: Undefined index: HTTP_USER_AGENT in /var/www/24mediaradio.gr/wp-content/plugins/wp-native-dashboard/wp-native-dashboard.php on line 159
«Κέρδισα πολλά από τον Στάνκοβιτς, θα δούμε για Πιτίνο» | Sport24 Radio 103,3 | sport24radio.gr

«Κέρδισα πολλά από τον Στάνκοβιτς, θα δούμε για Πιτίνο»

vasilakopoulos, pitino

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Γιώργος Βασιλακόπουλος, φιλοξενήθηκε στον Sport24 Radio 103,3 και την εκπομπή «Είναι να γελάει κανείς», με τον Παντελή Βλαχόπουλο. Αναλυτικά οι δηλώσεις του. 

Για τον φιλέλληνα Μπορισλαβ Στάνκοβιτς: «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο που μας έχουν επιβάλλει οι κορονοϊοί, είμαι καλά. Ο Στάνκοβιτς ήταν η μεγαλύτερη μορφή του παγκόσμιου μπάσκετ, όχι μόνο στην Ευρώπη. Κυριαρχούσε παγκοσμίως, ακόμη και στις ΗΠΑ. Έχετε κάνει ένα λάθος. Το ΝΒΑ είναι μια επιχείρηση που δρα στην Αμερική, έχει καλά αποτελέσματα, αλλά δεν είναι το αντίστοιχο του παγκοσμίου μπάσκετ. Ήταν ένας άνθρωπος που έπιανε το μυαλό του. Ο Στάνκοβιτς με είχε προτείνει από το 1986 για το ευρωπαϊκό γραφείο της FIBA, η FIBA Europe δημιουργήθηκε πολύ αργότερα επί προεδρίας μου.

Τον είχα πάει να δει το υπό ανέγερση ΣΕΦ για να πάρουμε μια μεγάλη διοργάνωση στην Ελλάδα. Καθίσαμε σε μια ταβέρνα και τον έβαλα να βλέπει το υπό ανέγερση στάδιο. Είχε προηγηθεί μια συζήτηση και μόλις το είδε, ήταν πανέξυπνος άνθρωπος, μου λέει «τι γίνεται εδώ πέρα με αυτόν τον όγκο στη θάλασσα επάνω;» Του απάντησα ότι μόλις τελειώσουμε το γεύμα μας θα πάμε με τα πόδια, 300 μέτρα ήταν, για μια βόλτα. Είχα ειδοποιήσει, μας περίμεναν, μπήκαμε μέσα, είδε ότι ήταν ένας χώρος μεγάλος και του είπα ότι θα μπει και το γήπεδο του μπάσκετ. Το ΣΕΦ ξεκίνησε για τον στίβο, για τους πανευρωπαϊκούς αγώνες του 1985. Ήταν 1984 όταν συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε με αγώνες μεγάλου ενδιαφέροντος και για αυτό βάλαμε έναν τελικό ευρωπαϊκού, έπαιξαν ο Πέτροβιτς με αντίπαλο τον Όσκαρ. Ήταν ένας από τους τρεις-τέσσερις κορυφαίους αγώνες που έχω παρακολουθήσει. Ήταν μια πολύ μεγάλη διοργάνωση, έγινε μια μεγάλη διαφήμιση, ήταν το γήπεδο γεμάτο και όλοι τα έχασαν, καθώς ήταν ένα γεγονός στο οποίο δεν συμμετείχε ελληνική ομάδα.

Ο Στάνκοβιτς ήταν φιλέλληνας, έμαθα πολλά από εκείνον, ήταν ενεργητικότατος και δημοκρατικότατος. Ήταν μια μεγάλη φυσιογνωμία. Η Ελλάδα ήταν σπίτι του, ήθελε πάντα θάλασσα, του άρεσε το Παλαιό Φάληρο, φτάσαμε στη Βάρκιζα που του άρεσε πάρα πολύ. Η πλαζ τον εξυπηρετούσε για να κάνει μπάνια και ηλιοθεραπεία με τη γυναίκα του. Βρήκαμε ένα ωραίο διαμέρισμα σε τιμή κατάλληλη και κάθε καλοκαίρι ερχόταν και έμενε δύο-τρεις μήνες. Και φέτος ήθελε να έρθει, αλλά δεν του επέτρεπαν τα πόδια και το σώμα του. Αυτός καθιέρωσε το ευρωπαϊκό των συλλόγων, έκανε το παγκόσμιο κύπελλο μια μεγάλη πραγματικότητα, όπου κι αν έγινε έτυχε μεγάλης υποδοχής του φίλαθλου κοινού. Ανέβασε το επίπεδο του μπάσκετ από πλευράς απήχησης, τρομακτικά. Συναγωνιζόταν το ποδόσφαιρο σχεδόν σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Ήταν αεικίνητος, δεν έλυνε τα ζητήματα από το τηλέφωνο, γύριζε δέκα φορές τον χρόνο τον κόσμο, μιλούσε επτά γλώσσες αλλά ήταν και ταπεινός. Μιλούσε σε όλο τον κόσμο, ακόμη και με τους δημοσιογράφους. Ήταν εύκολο να μιλήσεις μαζί του, δεν είχε τουπέ.

Στο παγκόσμιο συνέδριο στο Λονδίνο έκανε την εισήγηση να έρχονται οι Αμερικανοί NBAερς στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είπε ότι έπρεπε να παίζουν στα Παγκόσμια πρωταθλήματα και τα Ολυμπιακά τουρνουά οι καλύτεροι παίκτες στον κόσμο. Δεν τον ενδιέφερε αν ήταν ερασιτέχνες ή επαγγελματίες. Αυτό ήταν το επιχείρημά του και για αυτό κέρδισε όλες τις εντυπώσεις. Λίγο πολύ, έλεγε, ότι είναι όλοι αμειβόμενοι. Δεν έκανε διαχωρισμούς».

Για το προολυμπιακό τουρνουά και τον Ρικ Πιτίνο: «Δεν νομίζω ότι θα γίνει προολυμπιακό. Δεν υπάρχει χρόνος, ουδείς μπορεί να μας πει ότι τον Μάιο θα έχει περάσει αυτή η περιπέτεια. Κοιτάξτε, δεν θα ήθελα να μιλήσω για τον Πιτίνο. Πρέπει να ξεπεράσουμε την τεράστια οικονομική και πολιτιστική κρίση. Εκείνο που με ανησυχεί σε αυτή τη φάση είναι ότι η FIBA απέχει απ” όλα αυτά. Θα έπρεπε να πρωταγωνιστεί, αλλά είναι ουραγός στα γεγονότα. Δεν είναι σωστό να μένει αμέτοχη και να παρακολουθεί από μακριά. Εμείς ήμασταν οι πρώτοι που προχωρήσαμε σε αναβολή όλων των πρωταθλημάτων, η ΕΟΚ βγήκε μπροστά και μετά ακολούθησαν και οι άλλοι. Να δούμε, δεν έχει σχέση η παρουσία του Πιτίνο στον Παναθηναϊκό, άλλωστε η Εθνική προηγήθηκε. Κάθε πράγμα στον καιρό του».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξή του…