logo

On Air 07:00 - 10:00

Πνίξτε τον φουνταριστό

ΤΣΑΜΟΠΟΥΛΟΣ, ΘΑΝΑΗΛΑΚΗΣ

«Ο ελληνικός στίβος έχει λαμπρόν παρόν και ελπιδοφόρο μέλλον»

panagopoulos

Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος, μίλησε στον Sport24 Radio 103,3 και στην εκπομπή «Πνίξτε τον φουνταριστό» με τον Μηνά Τσαμόπουλο, για τις επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου του Βερολίνου. 

Για την αποστολή στο Βερολίνο: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι η καλύτερη και πιο επιτυχημένη αποστολή σε Πανευρωπαϊκούς Αγώνες ήδη, ενώ η διοργάνωση είναι σε εξέλιξη. Είναι “ένας συνδυασμός υπερπροσπάθειας και ταλέντου αθλητών και προπονητών, σωστού σχεδιασμού και σκληρής δουλειάς πάρα πολλών ετών και πάρα πολλών ανθρώπων».

Για το πως γίνεται ο σωστό σχεδιασμός στον ΣΕΓΑΣ: «Νομίζω το παράδειγμα του Μίλτου Τεντόγλου είναι το καλύτερο παράδειγμα για το πως πρέπει να ανιχνεύεις κανείς τα ταλέντα και κυρίως πως πρέπει να προγραμματίζει την πορεία τους. Όταν ο Βαγγέλης Παπανίκος ο πρώτος του προπονητής, ένας εξαιρετικός εργάτης του στίβου στα Γρεβενά, ανακάλυψε τον Μίλτο από πολύ νωρίς, επικοινώνησε με την Ομοσπονδία, έτσι ώστε να σχεδιάσουμε μαζί, από τότε ο Μίλτος ήταν 17 ετών ποιος θα είναι ο επόμενος προπονητής του, που θα έρθει στην Αθήνα, να μείνει στους ξενώνες, το πως θα προπονηθεί, προκειμένου να έχει τις πιθανότητες να αξιοποιήσει το μεγάλο του ταλέντο κάτι το οποίος συνέβη».

Για τις παροχές που προσφέρει ο ΣΕΓΑΣ στους αθλητές: «Στους ξενώνες φιλοξενούμε αθλητές από την περιφέρεια που έρχονται στην Αθήνα, προκειμένου να τους διευκολύνουμε την παραμονή τους. Είναι ένα κίνητρο, μία παροχή και δεν είναι η μόνη. Παρέχουμε ιατρική στήριξη με ειδικές εργομετρικές εξετάσεις, με ένα καταπληκτικό ιατρικό επιτελείο, στο οποίο επίσης αξίζουν έπαινοι και θα πρέπει να δώσω συγχαρητήρια για τη δουλειά που κάνει. Εχουμε καθιερώσει τα τελευταία χρόνια το σύστημα υποτροφιών και θέλουμε τα παιδιά να μη διακρίνονται μόνο στους στίβους των σταδίων, αλλά να πρωταγωνιστούν και στους στίβους της μόρφωσης, αλλά αργότερα και στον στίβο της ζωής. Να έχουν τα εφόδια για να συνεχίσουν να διαπρέπουν».

Για τα ταλέντα στον στίβο: «Είναι ο Μίλτος Τεντόγλου που είναι μόλις 20 ετών. Υπάρχουν ταλαντούχα παιδιά που ακολουθούν. Αυτό που αποδεικνύει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βερολίνου, είναι ότι ο ελληνικός στίβος, δεν έχει μόνο ένδοξο παρελθόν, έχει λαμπρόν παρόν και κυρίως έχει ελπιδοφόρο μέλλον. Η αποστολή αυτή είναι ένα μείγμα νέων και παλιών αθλητών. Αυτό που με χαροποιεί εμένα είναι ότι πέρα από τα μετάλλια που πιστεύω και εύχομαι θα προστεθούν κι άλλα τις επόμενες μέρες, υπάρχουν ήδη δέκα συμμετοχές σε τελικούς και ότι οι περισσότεροι αθλητές και αθλήτριες μας βρίσκονται κοντά ή ακόμα και ξεπερνούν τις ατομικές τους επιδόσεις. Αυτό είναι αποτέλεσμά της πολύ καλής δουλειάς που κάνουν αθλητές και προπονητές. Φανταστείτε να είχαμε και τις υποδομές που χρειαζόμαστε».

Για τις υποδομές στον ελληνικό αθλητισμό: «Κάποια πράγματα έχουν μπει μπροστά. Για παράδειγμα ολοκληρώθηκε η κατασκευή του βοηθητικού στο Καυτανζόγλειο. Εχουν ξεκινήσει κάποια έργα σε κάποια στάδια, όπως στα Ιωάννινα και στη Λάρισα. Επίσης ετοιμάζονται να ξεκινήσουν και κάποια άλλα. Δεν παραγνωρίζω ότι κάτι κινείται. Όμως εξακολουθούν να λείπουν βασικές υποδομές. Για παράδειγμα με το κλειστό της Παιανίας, δεν έχει προχωρήσει κάτι. Είναι πολλά χρόνια αυτή η ιστορία. Εχουμε το κεντρικό στο Καυτανζόγλειο που ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η ανακατασκευή του. Έχουμε το πρόβλημα ότι δεν υπάρχει ένα στάδιο στην Αθήνα για να κάνουμε αγώνες. Στο Ολυμπιακό Στάδιο είναι ακατάλληλο, γιατί χρειάζεται αλλαγή του ελαστικού τάπητα. Γενικά στην Αττική έχουμε έλλειψη υποδομών. Αυτό χρειάζεται ο ελληνικός στίβος. Αναγνωρίζω ότι οι υποδομές είναι ακριβές, αλλά χρειαζόμαστε ένα στάδιο μόνο για στίβο.
Για το πως έρχονται οι επιτυχίες: Οι επιτυχίες δεν έρχονται με σφεντόνες, αλλά με αρκετά καλές συνθήκες παρά την έλλειψη των υποδομών και όταν υπάρχει ταλέντο, θέληση και οργάνωση. Και αυτό το έχουν οι αθλήτριες, οι αθλητές, οι προπονητές, οι οικογένειες τους, που τους στηρίζουν, τα σωματεία τους που στηρίζουν επίσης. Τα αποτελέσματα έρχονται και θα συνεχίσουν να έρχονται».

Για τις επιτυχίες στο επί κοντώ: «Μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί το εθνικό μας άθλημα στον στίβο τα τελευταία χρόνια. Λέω καμία φορά χαριτολογώντας ότι αν η σφυροβολία ήταν το εθνικό μας άθλημα, θα χρειαζόμασταν λιγότερες δαπάνες. Το στρώμα στο επί κοντώ κοστίζει 30 χιλιάδες ευρώ και ένα καλό κοντάρι ξεπερνά τα χίλια ευρώ και υπολογίστε ότι στην Ελλάδα χρειαζόμαστε περίπου 35-40 κοντάρια τον χρόνο για να καλύψουμε τις ανάγκες αθλητών και αθλητριών και όσο ανεβαίνει το ύψος αλλάζει και το κοντάρι. Πλέον υπάρχει και το παράδειγμα κορυφαίων αθλητών και αθλητριών που παρακινεί περισσότερα νέα παιδιά και λειτουργεί ως πρότυπο για να συνεχίσουν στο άθλημα».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Κώστα Παναγόπουλου: