logo

On Air 10:00 - 12:00

Το 10 το κακό

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΙΧΟΣ, ΦΙΛΕΡΗΣ

«Τρία παιδιά φοβήθηκαν να μπουν να παίξουν»

ÁÑÇÓ - ÐÁÍÉÙÍÉÏÓ ARIS - PANIONIOS (BASKET LEAGUE 2018-2019)

Ο προπονητής και υπεύθυνος των ακαδημιών του Ερμή Σχηματαρίου, Νίκος Οικονόμου, φιλοξενήθηκε στον Sport24 Radio 103,3 και την εκπομπή «Έλα στο λαό σου», με τους Βασίλη Τεμπέλη, Ηλία Καλλονά και Σπύρο Κοντό. Αναλυτικά οι δηλώσεις του.

Για τη βαριά ήττα του παιδικού τμήματος της ομάδας και την αντιμετώπιση από τους αντίπαλους προπονητές: «Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είμαι υπεύθυνος ακαδημιών και στο Κορωπί και τον Ερμή Σχηματαρίου. Βλέπουμε παιχνίδια με πολύ μεγάλες διαφορές στο σκορ. Το αντιμετωπίζουν κι άλλοι προπονητές που μπορεί να μην έχουν το σθένος και τη δύναμη για να βγουν και να το πουν. Με τόσο μεγάλες διαφορές δεν κερδίζει κανείς, καθώς έχουμε να κάνουμε με παιδιά. Δεν έχουμε να κάνουμε με επαγγελματίες. Τα παιδιά έρχονται για να χαρούν. Δε υπάρχουν αντιπαλότητες. Δεν πρέπει να υπάρχει σκορ. Δεν πρέπει να ενδιαφέρει κανέναν το πόσο έληξε το ματς. Έχω υπό την επίβλεψή μου 200 παιδιά από έξι έως 17 ετών. Βλέπω γύρω στα 500 παιχνίδια το χρόνο και έρχομαι σε επαφή με πάρα πολλά παιδιά. Τα παιδιά παίζουν για να χαρούν. Κάποιοι άλλοι τους βάζουν το… μικρόβιο ότι πρέπει να τους διαλύσουμε και να τους καταστρέψουμε. Ότι πρέπει ο παίκτης να βάλει 20 πόντους. Ξέρετε ότι υπάρχουν παιδιά 13 ή 14 ετών που έχουν μάνατζερ; Αυτό δεν είναι αθλητισμός. Μπορεί ο μάνατζερ να λέει στον πατέρα ότι θα κάνει το παιδί του τον επόμενο Διαμαντίδη, Παπαλουκά, Τσαρτσαρή ή Αντετοκούνμπο. Επίσης, ξέρετε ότι για να πάρουμε ένα παιδάκι από το παιδικό μου ζητούν κάποιοι μπαμπάδες χρήματα. Να τους πληρώσουμε τι; Το διανοείστε αυτό; Το παιδί είναι ανήλικο».

Για το λόγο που μπορεί ένας προπονητής να πιέζει τα παιδιά να αυξήσουν πάρα πολύ τη διαφορά: «Ίσως για να αποδείξει ότι είναι πολύ καλός. Εγώ δεν μπορώ να το κάνω. Δεν μπορώ να μπω στην ψυχολογία του. Δεν μπορώ να καταλάβω το πως σκέφτεται ένα ολόκληρο σωματείο. Πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξουν οι κανονισμοί. Θεωρώ απαράδεκτο να υπάρχει πίεση σε όλο το γήπεδο, άμυνες ζώνης και συστήματα. Στην άλλη ακαδημία που είμαι επικεφαλής βάζουμε ειδικούς στόχους στα παιχνίδια που είμαστε πολύ καλύτεροι από τους αντιπάλους. Είτε σουτάρουμε μόνο τρίποντα, είτε λέμε στους δεξιόχειρες να χρησιμοποιούν μόνο το αριστερό χέρι και το αντίστροφο. Βοηθάμε τους συναθλητές μας. Και να φάμε ένα καλάθι δεν έγινε και κάτι. Δε χρειάζεται να τους πιέσουμε σε όλο το γήπεδο. Η ακαδημία στο Σχηματάρι, παρότι λειτουργεί υπό την επίβλεψή μου τους τελευταίους τρεις μήνες, μπήκε σε πρόγραμμα για τις 50 καλύτερες ακαδημίες. Μας υποχρεώνουν να έχουμε αγωνιστικό τμήμα για να μην έχει -2 το αντρικό. Κι αυτό είναι παράλογο. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι το περιστατικό έγινε σε μία πολύ μικρή κοινωνία. Τους ενημέρωναν ότι θα συμβεί αυτό. Το ξέρετε ότι ήρθαν τρία παιδιά και φοβήθηκαν να μπουν να παίξουν, διότι όλη την εβδομάδα επικρατούσε αυτό το κλίμα. Όλο αυτό είναι λάθος. Είναι αρρωστημένο. Διοργανώσαμε ένα τουρνουά τις προηγούμενες ημέρες και τα παιδιά αναρωτιόντουσαν το λόγο που δεν κρατούσαμε το σκορ. Εμείς προσπαθούμε να τους περάσουμε ότι δεν μας ενδιαφέρει η νίκη και η ήττα. Κάποιοι γράφουν ότι έτσι σέβονται τον αντίπαλο. Ποιον αντίπαλο, ρε παιδιά; Να δείξουν σε παιδάκια 13 ετών ότι είναι αδύναμα; Αυτό είναι σεβασμός; Βλέπω στο ΝΒΑ και την Ευρωλίγκα ότι την τελευταία επίθεση οι ομάδες δεν την κάνουν Αυτό πρέπει να υπάρχει και στα παιδιά. Δεν έχει αντιληφθεί ο κόσμος τι γίνεται στις εξέδρες στα πρωταθλήματα Παίδων και Εφήβων. Υπάρχουν χαλασμένα μυαλά».

Για τους προπονητές των ακαδημιών: «Για να δουλέψεις στις ακαδημίες πρέπει να έχεις παρακολουθήσει σεμινάρια παιδοψυχολογίας. Να είσαι πρωτίστως παιδαγωγός. Κάποιοι άνθρωποι κάνουν πολύ αξιόλογη δουλειά. Ανοίγεις μία ακαδημία και εισπράττεις κάποια χρήματα από τους γονείς. Γιατί δε στέλνεις να εκπαιδεύσεις τους προπονητές σου; Υπάρχουν προπονητές που είναι οργανωμένοι και σοβαροί. Υπάρχουν κι άλλοι που μπαίνουν στο γήπεδο με τον καφέ και την εφημερίδα. Πως θα εμπνεύσουν τα παιδιά; Αυτό ισχύει σε όλους τους χώρους. Αυτό, όμως, με τις διαφορές και τα σκορ παραπάει. Ποιο πρωτάθλημα να πάρεις; Ποια είναι η αξία; Ποια είναι η επιβράβευση; Ξέρετε πόσο σοβαρό πρόβλημα επικοινωνίας υπάρχει με τα παιδιά; Δεν επικοινωνούν μεταξύ τους, διότι είναι μπροστά από μία οθόνη. Αυτά τα πράγματα πρέπει να εντοπίσουν οι προπονητές. Δεν μπορούν να ενθαρρύνουν το ένα το άλλο. Ο αθλητισμός είναι να μπαίνεις στο γήπεδο, να επικοινωνείς με τους συμπαίκτες σου, να λες μπράβο, να λες δεν πειράζει. Εγώ αυτό θέλω να διδάξω. Από όλα αυτά τα παιδιά που έχουμε άντε να παίξουν μπάσκετ ένα ή δύο. Τα άλλα τι να τα κάνουμε; Να τα διώξουμε;»

Για τις ενέργειες της ομάδας μετά το παιχνίδι: «Πάντα όταν δεν έχεις καλό αγωνιστικό τμήμα θα έρθουν οι ήττες και με μεγάλες διαφορές. Αλλά τα παιδιά αντιλαμβάνονται το σεβασμό. Αντιλαμβάνονται ότι θα τους αφήσουν να βάλουν ένα καλάθι. Δεν υπάρχει αυτό που έγινε στον τελευταίο αγώνα! Αυτή η διάθεση να τους διαλύσουν. Τα παιδιά ήρθαν κανονικά στην προπόνηση, μετά τον αγώνα, και μιλήσαμε, αλλά έχουν πάρει τις βάσεις. Το ξέρουν. Και συνεχίζουμε τη δουλειά μας. Αναλύουμε στα παιδιά τους λόγους που έγινε αυτό. Τους εξηγούμε ότι δεν πρέπει να σταματήσουν να προσπαθούν. Δεν είναι εύκολο για ένα παιδί. Και με ενοχλεί που άνθρωποι χαίρονται για την ήττα αυτή. Και πανηγυρίζουν στον πάγκο οι προπονητές και τα παιδιά.

Εμείς έχουμε φωνή! Πρέπει κάποιοι άνθρωποι να κάτσουν σε ένα τραπέζι και να αλλάξουν κάποιους κανονισμούς. Να πούμε τις γνώμες μας και τις ιδέες μας. Στην Ευρώπη κρατούν το fair play».

Για το ντέρμπι αιωνίων την Παρασκευή στο ΟΑΚΑ: «Είναι σε καλή φόρμα και οι δύο ομάδες, έχουν ψυχολογία και έρχονται από καλές εμφανίσεις. Έχουν κάνει και εκτός έδρας νίκες. Ο Παναθηναϊκός παίζει πολύ καλά τις τελευταίες δύο εβδομάδες και ο Ολυμπιακός ήταν καλός με την Αρμάνι. Ωστόσο, στα ντέρμπι είναι διαφορετικά τα πράγματα. Θα υπάρχει πίεση και για τις δύο ομάδες. Το θέμα είναι η πίεση και το «εγώ» κάποιων ανθρώπων να μην περάσει στους παίκτες. Να έχουν καθαρό μυαλό, διότι πιστεύω ότι για διάφορους λόγους το παιχνίδι θα έχει ένταση. Βλέπουμε ότι υπάρχουν άλλα θέματα πλέον, η Εθνική ομάδα, ο κόουτς Πιτίνο. Δημιουργούμε θέματα, μας αρέσει στην Ελλάδα. Δε μένουμε στην ουσία και το παιχνίδι. Ότι υπάρχουν δύο κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες. Πάντα ένα μικρό πλεονέκτημα το έχει ο γηπεδούχος».

Για το ελληνικό πρωτάθλημα και την Εθνική: «Υπάρχουν και άλλες ομάδες, οι οποίες προοδεύουν. Όσο για την Εθνική δεν μπορώ να πω εγώ το πως σκέφτεται ο καθένας. Υπάρχουν άλλα θέματα, υπάρχουν άλλες κόντρες. Αυτά τα παιδιά (σ. σ. οι παίκτες του Ολυμπιακού) έχουν προσφέρει πολλά στην Εθνική. Έχουν δώσει τα πάντα. Να μη βιαζόμαστε, καθώς μέχρι το καλοκαίρι υπάρχει πολύς χρόνος. Ευελπιστώ να παρουσιαστούμε καλύτεροι. Ο καινούριος προπονητής είναι από τους κορυφαίους στον κόσμο, μία τεράστια προσωπικότητα και είναι τιμή για την Εθνική ομάδα. Μακάρι όλοι να κάτσουν σε ένα τραπέζι, κάτι που είναι δύσκολο, και να βρεθεί λύση. Αν και πιστεύω ότι ο καινούριος κόουτς θα το πάει λίγο διαφορετικά. Θα χτίσει περισσότερο στους Έλληνες που αγωνίζονται στο εξωτερικό και θα προσεγγίσει παιδιά που δεν έχουν έρθει στην Εθνική». 

Ακούστε τη συνέντευξή του…