logo

On Air 16:00 - 18:00

Είναι να γελάει κανείς

ΣΥΡΙΓΟΣ, ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ

«Απαγόρευση εισόδου στους ταραξίες»

ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης μίλησε στον Sport24 Radio 103,3 και την εκπομπή «Το 10 το κακό» με τους Παντελή Διαμαντόπουλο, Γιάννη Φιλέρη και Τάσο Νικολογιάννη για όσα συνέβησαν στο χθεσινό ντέρμπι των «αιωνίων» αλλά και τη σύσκεψη της Παρασκευής για το μπάσκετ.

Για το αν θα τελειώσει η ιστορία με τα επεισόδια στα γήπεδα: «Σήμερα έχουμε ένα κρίσιμο crash test. Υπάρχει ένα καινούριο νομικό πλαίσιο, από την προηγούμενη εβδομάδα και με τη συνεργασία της UEFA, με το νέο κομμάτι στην ποινική αντιμετώπιση των ταραξιών. Το πρόβλημα με αυτά τα παιδιά είναι η ατιμωρησία. Δεν είναι λύση το ιδιώνυμο. Η λύση είναι η απαγόρευση της εισόδου στα γήπεδα. Ο νόμος δίνει αυτή τη δυνατότητα, με την άσκηση της ποινικής δίωξης, να διατάσσει την απαγόρευση από τους αγωνιστικούς χώρους με ταυτόχρονη παρουσία στο αστυνομικό τμήμα. Ο νόμος δίνει αυτή τη δυνατότητα από το πρώτο στάδιο. Αν κάποιος κάνει μακελειό, έχει την ποινική αντιμετώπιση που έχει. Υπάρχει η ποινική οδός που παίρνει το δρόμο της και από την πρώτη στιγμή δεν του δίνεται η δυνατότητα να ξαναπάει στο γήπεδο».

Για όσους έχουν συλληφθεί μετά τα επεισόδια στο ΟΑΚΑ: «Περιμένουμε, θα περάσουν από τον εισαγγελέα και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Δεν θα γεμίσουν τα αστυνομικά τμήματα. Οταν λειτουργήσει το μέτρο, δεν θα γεμίσουν».

Για το ότι υπάρχουν συνεχώς επεισόδια: «Δεν είναι φαινόμενο τον τελευταίο καιρό. Υπάρχει μια ένταση την τελευταία περίοδο. Το σημαντικό, άσχετα με το ποια είναι η αιτία, είναι να δείξουμε ότι δεν υπάρχει ανοχή και ότι υπάρχουν τιμωρίες. Έχουμε πλέον το εργαλείο και το θέμα είναι να χρησιμοποιηθεί».

Για το πόσα μέτρα πρέπει να παρθούν: «Όλα όσα έχουν γίνει εντάσσονται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό. Το θέμα είναι να αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς. Εχουμε το θέμα της αστυνόμευσης στα γήπεδα, όπως την ποινική ευθύνη για τον υπεύθυνο της εγκατάστασης που επιτρέπει σε αυτόν που κάνει επεισόδια να ξαναμπεί στο γήπεδο. Τον υπεύθυνο δηλαδή της ΠΑΕ. Υπάρχει μια γκάμα δράσεων, όμως τα νομοθετήματα από μόνα τους δεν λύνουν τα προβλήματα. Και σε ένα δεύτερο στάδιο να γίνει η ταυτοποίηση των ταραξιών, στο ΟΑΚΑ υπάρχουν κάμερες, υπάρχουν τα πάντα. Και να εφαρμοστεί ο νόμος. Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες για το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε».

Για την αστυνομία και τη χρήση δακρυγόνων: «Είναι ένα μεγάλο ζήτημα, δεν διαφωνώ. Υπάρχει ο αντίλογος ότι όταν μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων κάνει συντεταγμένη επίθεση και πετάει μολότοφ, η αστυνομία πρέπει να καθαρίσει το τοπίο γιατί υπάρχουν δίπλα και 25.000 άτομα. Είναι μια λογική, δεν μπορώ να την κρίνω. Δεν είμαι υπεύθυνος για το επιχειρησιακό σχέδιο της αστυνομίας».

Για το αν συμφωνεί αν οι βαθμολογίες πρέπει να ορίζονται από τις εκθέσεις της αστυνομίας: «Δεν συμφωνώ να αλλάξει το πολύ σκληρό πειθαρχικό που υπάρχει. Ισως μια διαφοροποίηση στο να βρεθούν οι ταραξίες. Το αυστηρό πλαίσιο φέρνει αδικίες. Και πέρυσι και φέτος και τα προηγούμενα χρόνια. Πέρυσι, ομάδα έχασε το πρωτάθλημα. Οι ποινές είναι αυστηρότατες. Δεν υπάρχει κάποια ομάδα που έχει γλιτώσει τις πολύ αυστηρές κυρώσεις».

Για το πόσες ομάδες θα μείνουν στην κατηγορία: «Έχει πάρει απόφαση η λίγκα και η ομοσπονδία. Δεν έχει αλλάξει. Αν αλλάξει, ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του”.

Για το γεγονός ότι υπάρχουν γενικότερα επεισόδια: «Μας απασχολεί και γι” αυτό η αστυνομία έχει μπει μέσα σε τόσους συνδέσμους και θα συνεχίσει να μπαίνει σε περισσότερους».

Για τους ανθρώπους που διοικούν και το αν έχουν διάθεση να τελειώσουν τα επεισόδια: «Δεν φαίνεται τέτοια διάθεση. Υπάρχουν ΠΑΕ οι οποίες το μόνο που κάνουν είναι να μιλάνε μόνο πολιτικά. Αν πάρουμε πρωτοβουλία, λένε γιατί πήραμε πρωτοβουλία. Αν δεν πάρουμε, λένε ότι δεν πήραμε».

Για τον ΠΑΟΚ που έχασε πέρυσι το πρωτάθλημα: «Ο ΠΑΟΚ που έχασε πέρυσι το πρωτάθλημα, ο νόμος ίσχυσε. Δεν είναι είδηση; Εγινε κάτι το οποίο δεν είχε ξανασυμβεί στον επαγγελματικό αθλητισμό. Δεν είναι για να πανηγυρίζουμε, αλλά ίσχυσε. Δεν είχε ξανασυμβεί στον επαγγελματικό αθλητισμό».

Για όσα έγιναν στη σύσκεψη της Παρασκευής για το μπάσκετ: «Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν είναι κάτι που δεν μπορούσες να φανταστείς. Οταν ένα μήνα δεν έχει κάνει τίποτα κανείς και δεν έχει πάρει καμία πρωτοβουλία. Η Πολιτεία, στα θέματα που έχουν προκύψει, μπορεί να κάνει συγκεκριμένα πράγματα. Το ένα που μπορείς είναι να κάνει μια σύσκεψη. Το άλλο που μπορείς να πεις, είναι παιδιά τελειώνει το πρωτάθλημα. Είναι αυτή λύση; Το θέμα ήταν να αποφύγουμε τα χειρότερα. Αποφεύχθηκε το να υπάρξει βία από 300 αναγκέφαλους μέσα στον αστικό ιστό, με το να κατέβει ο Παναθηναϊκός στο «Ειρήνης και Φιλίας». Τινάχτηκε βέβαια στον αέρα η σύσκεψη. Συζητήσαμε για να τελειώσει το πρωτάθλημα και να δούμε πώς θα διεξαχθεί του χρόνου. Δεν μπορούσαν να το οργανώσουν οι ίδιοι».

Για την απουσία του Βασιλακόπουλου και το ότι οργανώθηκε πρόχειρα η σύσκεψη: «Ναι, δεν την οργάνωσα όπως εκείνοι. Είναι προφανές ότι με ενόχλησε η απουσία του Βασιλακόπουλου. Δεν μου απάντησε τίποτα και δεν έχει και νόημα. Ο ίδιος έχει γράψει τη δική του ιστορία. Το ελληνικό μπάσκετ είχε μια πολύ δυνατή ομοσπονδία, αλλά με το να γυρνάμε την πλάτη στα προβλήματα, δεν κερδίζουμε απολύτως τίποτα. Δεν μπορούμε να καθόμαστε να το βλέπουμε».

Για το ότι οι αποφάσεις περνούν μέσα από την ομοσπονδία: «Είναι προφανές ότι έτσι πρέπει να γίνεται. Θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία και γι” αυτό πρέπει η ομοσπονδία να πάρει τις πρωτοβουλίες».

Για το λόγο που έγινε η σύσκεψη της Παρασκευής: «Το πρώτο ήταν τι θα κάνουμε την Κυριακή ώστε να αποφύγουμε τις γραφειοκρατίες και τους κινδύνους. Αυτό το καταφέραμε. Επρεπε να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για να κουβεντιάσουν. Ωραία, να πέσει ο Ολυμπιακός ή να πάει στην Αδριατική Λίγκα; Είναι αυτό καλό για το προϊόν; Είναι προφανές. Μπορούμε να το βλέπουμε απαθείς; Διαφωνώ με την απόφαση του Ολυμπιακού να μην κατέβει, αλλά κανείς δεν παίρνει την πρωτοβουλία να γίνει μια συζήτηση. Θα πρέπει να υπάρξει διάλογος και να βρεθεί μια λύση. Περιμένω από σήμερα και μετά, από τη στιγμή που περάσαμε το σκόπελο της Κυριακής. Αν η ομοσπονδία είναι απαθής, θα αλλάξει και η αντιμετώπιση της Πολιτείας προς την ομοσπονδία. Χρειάζεται πρωτοβουλία και πάλι για το ελληνικό πρωτάθλημα τη λύση εμείς τη δώσαμε με την ΕΡΤ. Το καλό του ελληνικού μπάσκετ δεν αφορά την τσέπη δύο, τριών ή τεσσάρων αλλά συνολικά. Περιμένουμε τις πρωτοβουλίες που θα παρθούν από τη διοργανώτρια αρχή και την ομοσπονδία. Εγώ δεν μπορώ να αλλάξω την ΚΕΔ».

Για την παρέμβαση της Πολιτείας σε ό,τι αφορά την ΕΟΚ ενόψει της γενικής συνέλευσης στις 21 Μαρτίου: «Νομοθετικά για να πρέπει να παρέμβει το κράτος, θα πρέπει να υπάρχει η συμφωνία του αθλήματος. Έρχεσαι να επικυρώσεις τη συμφωνία του αθλήματος με νόμο. Οπως και συμβαίνει και με την αναδιάρθρωση στο ποδόσφαιρο. Περιμένουμε κάθε πρωτοβουλία για εκτόνωση και να βρεθεί λύση».

Για τα όσα έγιναν στη σύσκεψη: «Σε κανέναν δεν άρεσαν. Και αυτά που έγιναν, δείχνουν και το πού έχουμε οδηγηθεί».

Για το ποια κατάσταση είναι πιο δύσκολη, στο πρωτάθλημα ή το μπάσκετ: «Διαφορετικά από τα δύο. Και για τα δύο έχουμε χάσει τον ύπνο μας. Από τη μια η οπαδική βία και από την άλλη το μπάσκετ. Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις για να φτιάξουμε ξανά τις υποδομές μας και να στηρίξουμε τον ερασιτεχνικό αθλητισμό».

Για το αν κυνηγάμε κάποια μεγάλη διοργάνωση: «Θεωρητικά η συζήτηση έπρεπε να είναι το Ευρωμπάσκετ του 2021. Μπορούμε τώρα να συζητήσουμε γι” αυτό;»